Klíčení semínek přináší nejen radost


Je možné, že z tak suchého semínka něco vyroste? Je to záhada, ale je to tak. Semínko je sice na pohled suché, ale v sobě má ukryto víc, než si jen můžeme pomyslet. Je to život, a pokud dodržíme některé postupy, tak můžeme být svědky, kdy se začne probouzet, růst a ukazovat svoji identitu. Pokud máme semínko řeřichy, nemůžeme očekávat, že vyroste třeba hrách. Každým dnem pak lze pozorovat, jak se začíná klubat na svět a vykukovat malou škvírkou a jednoho dne se objeví tenký klíček, ovšem plný síly.

klíčkový salát

Vše se začíná aktivovat

Díky nám se semínko aktivovalo a procitlo ze spánku. Uvnitř sobě má ukrytý poklad a úplně prvotně se začnou tvořit hlavně bílkovinné enzymy, ty pak odpovídají za tvorbu bohatého množství bílkovin, aktivních sacharidů a energetických látek. Také jsou zde obsaženy tuky, velké množství vitamínů, převážně skupiny B, pak E, K, C a minerálních látek. Co ale ještě je ukryto navíc? Aktivují se látky, které chrání semínko před různými predátory. Takže když vše shrneme, co vlastně máme v ruce, tak je to hotová bomba a to výživová, stavební, ale i ochranná.

naklíčené mungo

Čerstvé zeleninové výhonky z naší kuchyně

Právě v tomto okamžiku, když semínko je v procesu klíčení a dříve, než se zazelená, tak je pro člověka obrovským přísunem zdraví prospěšných látek. Nemusí a dokonce ani by neměl klíčky pojídat na kila, stačí denně 1-2 lžíce a tělo vám za takovou zásobu poděkuje. Lze je konzumovat nejen jako součást salátů, ale jsou vhodné do jogurtů, müsli, pomazánek, kaší, jako ozdoba na pečivo a podobně. Například si můžeme udělat super koktejl.

řeřicha setá

Výborný vitamínový koktejl

Vyzkoušejte si udělat vitamínovou bombu, co vás dokonale povzbudí. Potřebujete naklíčenou cizrnu a můžete ji doplnit i jinými klíčky nebo dokonce mladými zelenými výhonky, přidejte dužinu z 1 kiwi, 1 menší banán a dochuťte šťávou z citrónu. Vše pořádně rozmixujte a nakonec můžete posypat (pokud nemáte alergii na ořechy) mletými oříšky, výborné jsou pistácie, kešu, ale ani lískové nejsou špatné. Dobrou chuť.