Kombuche se houba jen přezdívá, protože ji svou strukturou připomíná. Ve skutečnosti jde o symbiotickou kolonii kvasinek a octových bakterií. Je jí přisuzována spousta pozitivních efektů, které však zatím nejsou vědecky dokázány. Pitím fermentovaného perlivého nápoje z ní si ale rozhodně neublížíte.
Kombuchu koupíte ve zdravé výživě a doma si ji sami připravíte:
1. Uvaříte černý čaj, osladíte a necháte ho vychladnout.
2. Na hladinu položíte kombuchu, přikryjete plátěnou utěrkou a necháte ideálně 7 – 10 dní pracovat.
3. Nápoj můžete dochutit ovocem nebo medem.
Před ponořením nezapomeňte houbu lehce omýt a zbavte ji tmavě hnědého povlaku na povrchu. Během přípravy používejte pouze dřevěné nádobí, kov by mohl celou rostlinnou kulturu zničit. Stejně tak by ji narušila smítka z ubrousků, nápoj tedy přikrývejte plátěnou utěrkou, nebo ho připravujte do konviček na čaj s víčkem.
V době zrání se kombucha rozroste po celé hladině čaje. Proces správně funguje při pokojové teplotě, nenechávejte kombuchu v lednici nebo naopak na slunci. Před vypitím nápoj přeceďte a „houbu“ můžete použít znovu. Její životnost je několik měsíců. Ovšem nezapomeňte, že čím déle ji necháte pracovat, tím kyselejší nápoj bude.
Kombucha se nejčastěji doporučuje na posílení imunity a trávení, je vhodná pro detoxikaci celého těla a udržuje přirozenou rovnováhu. Ti, kdo jsou na ni už zvyklí, by jí měli pít dvě až tři sklenice denně. Nováčkům by ale mohla způsobit pálení žáhy, nevolnost, nebo střevní potíže. Je nutné začít s jejím užíváním pozvolna.
Tato „houba“ z kvasinek a bakterií se hojně pěstovala po skončení první světové války. První články o ní byly publikovány roku 1928 a psalo se o ní, že je bohatá na vitamíny, kyselinu uhličitou, octovou, mléčnou, a také alkohol. Její obliba prudce narostla až v posledních letech úměrně s trendem zdravého životního stylu a návratu k přírodní medicíně.